Čo budete potrebovať na kvasenie zeleniny:
Na domáce kvasenie zeleniny nemusíte siahnuť hlboko do vrecka. Poháre chutnej fermentovanej zeleniny si môžete vyrobiť doslova za pár korún.
- Nádoba na kvasenie zeleniny - Môžete si vystačiť s konzervačnými pohármi. Väčšia je naplnená zeleninou, menšia naplnená vodou slúži ako závažie. Môžete vyskúšať aj rôzne pomôcky - pružiny na poháre alebo špeciálne poháre s viečkami na nakladané uhorky.
- Zelenina - Bez nej sa nezaobídete. Ako základ sa používa kapusta - biela, červená alebo aj čínska. Do kapusty môžete pridať čokoľvek, čo máte radi. Osvedčené kombinácie sú kapusta s cibuľou alebo kapusta s mrkvou či červenou repou. Tí odvážnejší pridávajú reďkovku, pór, kaleráb, zeler, brokolicu alebo karfiol. Uhorky sa dajú aj kvasiť. Tí, ktorí kapustu nepotrebujú, môžu kvasiť prakticky akúkoľvek zeleninovú zmes.
- Soľ - zeleninu môžete kvasiť aj bez soli, ale je to trochu náročnejšie. Preto je lepšie začať so soľou. Môžete použiť bežnú kuchynskú soľ. Odporúčame morskú soľ a ešte lepšie ružovú himalájsku soľ, ktorá obsahuje aj 88 prvkov, ktoré telo dokáže využiť.
- Korenie - tí, ktorí radi experimentujú, môžu pridať rôzne koreniny. Jedným z takých klasických je rasca. Môžeme odporučiť aj chren alebo cesnak. Siahnuť môžete aj po bobkovom liste a korení. Skvelý je aj umeocet.
- Probiotiká - Ak sa rozhodnete vyskúšať kvasenie bez soli, môžete použiť probiotiká ako štartér pre kvasenie.
Kvasená zelenina - recept:
-
Zeleninu nakrájajte na malé rezance, kocky, kolieska, skrátka tak, ako vám príde pod ruku. Zeleninu osolíme alebo okoreníme. Na 1 kg zeleniny pridajte 15 - 20 g soli.
-
Zeleninu zmiešajte so soľou a nechajte ju niekoľko desiatok minút odpočívať. Občas zeleninu stlačte, aby sa uvoľnila šťava.
-
Túto zmes naplňte do pripravenej nádoby. Dôležité je, aby bola všetka zelenina ponorená v šťave. Zelenina preto musí byť zaťažená. Najlepšie pomocou špeciálnej špirály alebo menšej nádoby naplnenej vodou..
-
Nádobu skladujte na bezpečnom mieste v kuchyni, mimo dosahu priameho slnečného svetla. Počas niekoľkých dní dôjde k mliečnemu kvaseniu.
-
Po 5 až 7 dňoch uložte nádobu s hotovou fermentovanou zeleninou do chladničky. Pridávajte do zeleninových šalátov alebo ako prílohu k rôznym bežným jedlám.
Náš tip - fermentácia zeleniny bez soli
Ak nechcete používať soľ na kvasenie, ako zákvas vám môže dobre poslúžiť pridanie probiotík. Nespotrebované zvyšky skonzumujte - vaše telo sa vám poďakuje :-) Na naštartovanie kvasenia môžete použiť aj jačmenný slad - ten tiež „nakŕmi“ vyvíjajúce sa probiotické kultúry.
Blesková fermentácia zeleniny
- Himalájska soľ je veľmi vhodná na nakladanie zeleniny do vlastnej šťavy a na prípravu nálevu. V porovnaní s bežnou soľou obsahuje 88 prvkov, ktoré môže naše telo využiť.
- Umeocet dodáva zelenine slanú kyslastú chuť. Používa sa najmä na bleskové kvasenie šalátov (napríklad reďkoviek alebo uhoriek). Keďže obsahuje aj enzýmy, dokáže zeleninu v priebehu niekoľkých minút premeniť na jemne fermentovaný šalát. Môžete ho použiť aj na výrobu nálevu - rovnako ako sójovú omáčku. Tá je výborná aj na šalát z čínskej kapusty a šalátu a podobne ako umeocet vďaka obsahu enzýmov veľmi rýchlo spustí fermentáciu.
Všetkého s mierou!
Ako pri všetkom, aj pri fermentovanej zelenine platí príslovie - všetkého s mierou! Odporúčame konzumovať 1 polievkovú lyžicu fermentovanej zeleniny denne po obede alebo večeri.
3 tipy na uľahčenie kvasenia:
1. Niektoré druhy zeleniny uvoľňujú málo šťavy, iné takmer žiadnu. Môžete ju nahradiť prevarenou vodou so soľou alebo umeoctom.
2. Počas kvasenia sa šťava zväčšuje. Pod nádobu umiestnite tanier, z ktorého môže prebytočná šťava odtekať.
3. Hotovú zmes rozdeľte do niekoľkých malých uzatvárateľných pohárov a uložte do chladničky. Každú chvíľu sa môže časť začať kaziť, aby ste nepokazili celú dávku.
Kimči (Kimčchi)
Môžete tiež ochutnať kimči - tradičnú kórejskú pochúťku, ktorá má v tejto krajine stáročnú tradíciu. Je to pikantný, chrumkavý šalát z nakladanej a fermentovanej zeleniny a ďalších prísad (soľ, chilli, zázvor, rybia omáčka atď.).
Domáce kimchi - recept:
Co budete potrebovať:
- 1 pekinská kapusta
- 2 polievkové lyžice soli (PL) (môže byť aj himalájska ružová jemná)
- 1 polievková lyžica sladkej ryžovej múky (známej aj ako lepkavá ryžová múka)
- 1/2 šálky kórejských čili vločiek
- 4 PL rybej omáčky
- 2 PL cukru
- 3 šalotky nakrájané na pásiky
- 1/4 stredne veľkej nakrájanej cibule
- 3 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičky nasekaného zázvoru
- 2,5 šálky vody
- V miske dôkladne zmiešajte soľ a 1,5 šálky vody. Odstavte.
- Umyte a nakrájajte kapustu na malé kúsky.
- Kapustu ponorte do osolenej vody a nechajte stáť 3-6 hodín alebo kým nezmäkne.
- Do malého hrnca dajte sladkú ryžovú múku a 1 šálku vody a zahrejte na miernom ohni. Miešajte, kým nezhustne, približne 5 minút.
- Pripravte si pastu - v miske zmiešajte trochu ryžovej múky, kórejské chilli vločky, rybiu omáčku a cukor a na chvíľu ju dajte vychladiť do chladničky.
- Po vychladnutí pridajte do pasty nasekanú šalotku, cibuľu, cesnak a zázvor a premiešajte.
- Keď je kapusta mäkká, 3-4-krát ju prepláchnite, aby ste dôkladne odstránili slanú vodu.
- Pripravenú pastu vmiešajte do kapusty a vložte do dobre vypláchnutej nádoby.
Ak máte radi kimči čerstvé, môžete ho podávať ihneď. Ak ho máte radšej fermentované, nechajte ho 5 dní odstáť. Potom ho dajte do chladničky a každý deň si môžete zobrať trochu - vychutnajte si ho!