Liečivé polievky. Čím ich vylepšiť, aby boli ešte zdravšie?
Liečivé polievky. Čím ich vylepšiť, aby boli ešte zdravšie?
„Polievka je grunt,“ tvrdí Kateřina Cajthamlová, doktorka a špecialistka na výživu známa napríklad z relácie Jste to, co jíte. Podľa nej by sme mali často jesť najmä tie výživné, bohaté na živiny ako sú strukovinové, gulášová, mäsové vývary ap. Navyše máme v dnešnej dobe mnohí problém dodržiavať pitný režim a polievka to môže dohnať.
Rozhodne nikdy nesiahajte po instantných polievkach, nech už je na obale napísané čokoľvek. Ani žiadne polievky z kocky. „Obsahujú glutamáty, čo je návyková látka. A hlavne zaťažuje organizmus sodíkom,“ dodáva odborníčka.
Polievky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov a už tie najjednoduchšie vedia urobiť zázraky. Pripravili sme pre vás viacero spôsobov, ako polievku doladiť drobnosťami. Akými bylinkami ich vylepšiť a ako vám pomôžu. Aké oriešky, či semienka pridať do polievky.
Jednoducho – čo pridať do polievky, aby boli naozaj chutné a liečivé.
Vedeli ste napríklad, že lyžička konopného oleja sa vynikajúco hodí do polievky a povzbudí spaľovanie tukov? Alebo že aníz v polievke pôsobí antibakteriálne, mierni nadúvanie a povzbudzuje trávenie?
Toto môžete pridať do polievok
Super prídavky – orechy a semená
„Sú bohaté na vitálne látky a jednoducho chutné. Orechy a semená k detoxikačnej kúre patria, takže neváhajte po nich siahnuť a pridať za hrsť do čerstvej polievky,“ píše Marion Grillparzerová vo svojej skvelej knihe Liečivé polievky. Obsahuje množstvo vynikajúcich receptov a zaujímavé informácie, ako dosiahnuť, aby ste si pripravovali naozaj liečivé polievky.
1. Orechy
Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, minerálnych látok a vitamínov B majú napríklad mandle, kešu orechy, lieskovce; vlašské, para – a makadamiové orechy… Arašidy patria z botanického hľadiska k strukovinám a nemajú až také vynikajúce zloženie mastných kyselín. Orechy pred konzumáciou namočíme do vody, a tak ich aktivujeme, aby sme znížili ich obsah kyseliny fytovej.
2. Chia semienka
Povzbudia trávenie rovnako ako ľanové semienka, prečistia črevá a detoxikujú. Poskytnú omega-3 mastné kyseliny, cenné proteíny a viaceré balastné látky. Semená na noc namočíme, aby napučali. Za lyžičku semienok vložíme do polievky, viažu na seba tekutinu a na dlhší čas zasýtia. Na prípravu gélu namočíme 1 diel chia semienok do 6 dielov vody. Uchovávame v dobre uzavretej fľaši v chladničke. Stačí ho primiešať do smoothie alebo polievok.
3. Konopné semienka
Sú skutočnou superpotravinou, obsahujú totiž 22 percent proteínov a 8 esenciálnych aminokyselín. Konopné semienka, lúpané alebo nelúpané, zásobujú telo kyselinami omega-3, podporujú rast svalov a ich balastné látky prospievajú črevám. Aj lyžička konopného oleja sa vynikajúco hodí do polievky a povzbudí spaľovanie tukov. Obsahom alfa-linolénovej kyseliny sa mu nevyrovná takmer žiaden iný olej.
4. Sezam
Jedna polievková lyžica sezamu obsahuje viac kalcia ako pol pohára mlieka. Navyše aj vitamíny B, železo a sekundárne rastlinné látky. Sezamový olej je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny.
5. Tekvicové a slnečnicové semienka
Obsahujú viaceré minerálne látky so zásaditými účinkami. Ich vitamín E zachytáva voľné radikál a zabraňuje tak srdcovocievnym ochoreniam. Magnézium zase pomáha ovládať krvný tlak. Pre viac chuti semienka opražte na suchej panvici.
Správne mastné oká
Tuky sú veru lepšie ako ich povesť. Len si treba vedieť vybrať tie správne tuky. A mastné oká na chutnej polievke milujú najmä chlapi