Talianska fazuľová polievka
Talianska fazuľová polievka
Foto: tizian1cat
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
200 g, suchá | |
750 ml | |
2 ks, čerstvá | |
1 ks | |
3 ks, - strúčiky | |
1/2 ks | |
500 ml olúpané a rozdrvené | |
2 stonky | |
400 g | |
2 ks | |
1 ks | |
cerstva | |
čerstvý lístky |
Postup:
- 1
V širšom hrnci necháme zovrieť 500ml vody, pridáme suchú bielu fazuľu, po 5 minútach odstavíme, prikryjeme pokrievkou a necháme stáť 1 a pol hodiny. Medzitým si pripravíme zeleninu -nakrájame nadrobno cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen a zelerové stonky.
- 2
Na lyžici olivového oleja vo väčšej nádobe orestujeme postupne cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen. Restujeme asi 5 minút, pridáme chudú údenú krkovičku pokrájanú na širšie pásiky, zelerové stonky a restujeme za častého miešania asi 10minút. Pridáme polotovar olúpané a nakrájané rajčiny a bobkové listy. Na miernom ohni necháme bublať cca 10min. Pridáme fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila, dolejeme ešte podľa potreby 250ml vody, privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme variť asi hodinu. Podľa potreby môžme podliať vodou.
- 3
Ked je už všetka zelenina mäkká, nakrájame na malé kúsky mäsko a vložíme naspäť do polievky, posypeme hodne čerstvou petržlenovou vňatkou, ja pridávam aj trochu koriandrovej vňate. Solím až nakoniec, lebo dosť soli pustí údená krkovička. Pridám čerstvo namleté čierne korenie a môžme podávať. Ak chcete omdlieť blahom, posypte ešte nahrubo nastrúhaným parmezánom
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/talianska-fazulova-polievka/11988-recept.html