Fazuľu namočíme cez noc, scedíme a následne zalejeme v hrnci dvoma litrami vody. Pridáme bobkový list, privedieme k varu a spolu na miernom ohni povaríme zhruba 10 minút. Odstavíme a necháme spolu s vodou chladnúť.
Cestoviny s fazuľou ( pasta e fagioli )
Cestoviny s fazuľou (pasta e fagioli)
Rýchle, lacné, sýte a naviac veľmi tradičné talianske jedlo.
Cestoviny s fazuľou (pasta e fagioli)Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
200 gfazuľa (najlepšie borlotti)
-
2 ksbobkový list
-
1 PLolivový olej
-
2 PLbravčová masť
-
1 kscibuľa
-
30 gmrkva
-
30 gzeler
-
100 gšunka
-
1 strúčikcesnak
-
250 gpasírované paradajaky
-
400 gditaloni rigati alebo makaróny
-
podľa chutisoľ, mleté čierne korenie,, rozmarín, tymian
Postup:
-
1
-
2
Vo väčšej rajnici zahrejeme olivový olej spolu s bravčovou masťou a pridáme na drobno nasekanú cibuľu, postrúhaný kúsok zeleru a mrkvy. Restujeme zhruba 5 minút.
-
3
Potom do zmesi pridáme na malé kocky nakrájanú šunku, krátko ju opečieme a dierkovanou lyžicou pridáme aj fazuľu (vodu v ktorej sa varila nevylievame).
-
4
Do rajnice dáme prelisovaný cesnak, prilejeme pasírované paradajky, posolíme, okoreníme, prilejeme trochu fazuľovej vody a spolu dusíme na miernom ohni zhruba 20 minút.
-
5
Potom priamo do rajnice nasypeme surové cestoviny a postupne, za občasného miešania prilievame fazuľovú vodu, ktorá sa nám bude postupne odparovať a tiež vsiakať do cestovín. Takto postupujeme zhruba 10 až 15 minút, kým nebudú cestoviny al dente.
Pred tým ako pridáme cestoviny, môžeme časť fazuľovej omáčky rozmixovať. Tak bude jedlo bohatšie a krémovejšie.
-
6
Nakoniec cestoviny s fazuľou ešte dosolíme, pridáme trochu sušeného rozmarínu a tymianu a môžeme servírovať.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/9116/cestoviny-s-fazulou-pasta-e-fagioli/