Z kapusty scedíme a vytlačíme jušku (nálev), ktorú odložíme bokom.
Kyslá kapustová polievka s fazuľou
Kyslá kapustová polievka s fazuľou
Sýta polievka, ktorá zároveň osvieži i zahreje a spoľahlivo utíši hlad.
Kyslá kapustová polievka s fazuľou Zdroj: iStockPhoto.com
Ingrediencie:
-
500 gkyslá kapusta
-
2 PLbravčová masť
-
1 kscibuľa
-
1 KLdrvená rasca
-
1.5 PLhladká múka
-
2 ksbobkový list
-
500 mlmäsový vývar (bujón)
-
500 mlvoda
-
2 konzervyčervená fazuľa
-
4 ksúdená klobása
-
4 kscesnak
-
1 PLmajorán
-
podľa chutisoľ, mleté čierne korenie
Postup:
-
1
-
2
Ak je kapusta príliš slaná prepláchneme ju vodou, necháme dobre odkvapkať a pokrájame ju na menšie kúsky.
-
3
V hrnci zahrejeme masť, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, ktorú zľahka osolíme a restujeme ju do sklovita. Potom pridáme nakrájanú kapustu, rascu a spolu všetko restujeme zhruba 5 minút.
-
4
Kapustu poprášime múkou, dobre premiešame, prilejeme vývar a vodu, rozmiešame a pridáme bobkový list. Polievku zakryjeme a varíme na miernom plameni 30 minút.
-
5
Po tridsiatich minútach pridáme celé klobásky, prepláchnutú fazuľu a ďalej varíme ďalších 30 minút.
TIP: Môžeme použiť aj sušenú fazuľu, ktorú deň vopred namočíme a následne samostatne uvaríme do mäkka.
-
6
Pred koncom varu polievku dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom a podľa chuti odloženou juškou, soľou a korením. Vytiahneme bobkové listy, klásky pokrájame na hrubšie kolieska a vrátime ich do polievky.
-
7
Kyslú kapustovú polievku s fazuľou podávame s krajcom čerstvého chleba.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/aBkMyrV/kysla-kapustova-polievka-s-fazulou/