Mäsové guľky: Našli sme recept na tie najchutnejšie guľky z mletého mäsa! Tajomstvo sa skrýva v kombinácii dvoch surovín
Recept na najlepšie mäsové guľkyZdroj: iStockPhoto.com
Mäsové guľky si aj v slovenskej kuchyni vychutnávame celkom pravidelne. Najčastejšie s chutnou paradajkovou omáčkou a zemiakovou kašou. Dnes vám prezradíme, ako ich pripraviť tak, aby boli dokonale chrumkavé na povrchu a vo vnútri krásne vláčne.
Recept na najlepšie mäsové guľky, aké ste kedy jedli
Možno tipujete, že náš dnešný recept bude mať pôvod v krajine, kde sú mäsové guľky národným jedlom – vo Švédsku. Veru nie! A čo slnečné Taliansko? To už by bol takmer správny tip. Ale za údajne najchutnejšími mäsovými guľkami sa vyberieme do americkej Philadelphie, kde sa v talianskej reštaurácii Ralph’s pripravujú podľa nezmeneného receptu už viac ako 120 rokov.
Našli sme recept na tie najchutnejšie guľky z mletého mäsa!Zdroj: iStockPhoto.com
Pomerne veľké mäsové guľky sa tu podávajú s paradajkovou omáčkou, špagetami a strúhaným parmezánom. Okrem lokálnych zákazníkov si na mäsových guľkách z Ralph’s rád pochutnával aj Frank Sinatra a dnes na nedá dopustiť napríklad Taylor Swift.
Tajomstvo spočíva v kombinácii hovädzieho a bravčového mäsa
Guľky v Ralph’s majú tmavý a chrumkavý povrch nakoľko sa pripravujú vypražením v oleji a ten najjemnejší stred, pretože sa skladajú z tučnejšieho bravčového a kvalitného hovädzieho mäsa a to v pomere 1:1.
Správny pomer mletých miasZdroj: iStockPhoto.com
Mleté bravčové môže za výraznú chuť a jemnosť a hovädzie sa zase postará o pevnejšiu konzistenciu na povrchu. Potom sa už pridá len zopár surovín, rozpáli olej a guľky budú na svete.
Chcete vedieť, aké suroviny to sú? Tu je recept:
Suroviny:
500 g mleté hovädzie mäso
500 g mleté bravčové mäso
4 krajce biely chlieb
100 g syr pecorino
1 PL sušená petržlenová vňať
4 strúčiky cesnak (plus 2 PL olivový olej)
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1) Najskôr si na menšej panvici zahrejeme olej, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a restujeme ho zhruba 5 minút na miernom ohni. Odstavíme, zlejeme spolu s olejom do malej misky a necháme ho vychladnúť.
2) Nachystáme si ostatné suroviny: chlieb pokrájame na malé kocky a pecorino postrúhane na jemnom strúhadle.
3) V miske potom spolu zmiešame všetky suroviny, oba druhy mias, karamelizovaný cesnak, kocky chleba, syr, sušenú vňať, soľ a čerstvo zomleté čierne korenie.
Tvarovanie mäsových guliek Zdroj: iStockPhoto.com
4) Zo vzniknutej zmesi tvarujeme väčšie guľky, ktoré opekáme v dostatku oleja z oboch strán, kým na povrchu nezískajú pevnú tmavo-hnedú kôrku.
Takto pripravené guľky môžeme rovno servírovať alebo ich vložíme do paradajkovej omáčky, aby ostali teplé, kým si nachystáme prílohu – cestoviny, halušky či naše obľúbené zemiaky alebo zemiakové pyré.
Recept na najlepšie mäsové guľkyZdroj: iStockPhoto.com
Mäsové guľky môžete upiecť aj v rúre
Existuje viacero spôsobov, ako tepelne upraviť mäsové guľky:
Na panvici – najrozšírenejšia tepelná úprava mäsových guliek je pravdepodobne restovanie na oleji. Príprava je pomerne jednoduchá a rýchla. Stačí rozpáliť olej, guličky poukladať na panvicu a opiecť ich do zlato-hneda z oboch strán.
V rúre – pečenie v rúre spočíva v pokladaní guličiek na plech s papierom na pečenie, jemnom pokvapkaní olejom a pečení pri 180ºC zhruba 30 minút v závislosti od veľkosti guliek.
Mäsové guľky z rúry Zdroj: iStockPhoto.com
Varenie v omáčke – najlepšie chutia guľky rýchlo opečené na panvici (len aby sa zatiahli) a následne dovarené v chutnej omáčke. Ale guľky môžete len uvariť. Pridať ich surové priamo do omáčky, ba dokonca i vriacej vody alebo polievky.
Vyprážanie – výborné sú aj guľky vyprážané v klasickej alebo teplovzdušnej fritéze. Ideálne, ak ich pred vyprážaním obalíte v strúhanke alebo múke, aby si udržali tvar keď sa budú vyprážať v bublajúcom oleji.