Locro
Hovädzie dusené s tekvicou a kukuricou „locro“
šéfkuchár hotela Mikado****
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Locro je výdatný hustý gulášovitý pokrm považovaný za národné jedlo v Argentíne, Bolívii, Peru a Ekvádore. Hlavné suroviny na prípravu Locro sú kukurica, mäso (zvyčajne hovädzie alebo klobáska chorizo) a zelenina, ktorá sa môže líšiť. Zvyčajne však obsahuje cibuľu, fazuľu alebo tekvicu. Typické Locro sa varí zo špeciálneho druhu zemiakov s názvom "papa chola", ktoré majú jedinečnú chuť a je ťažké ich nájsť mimo svojej domovskej oblasti. Jedlo sa varí hlavne v zime.
Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Locro
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny:
800 g | |
1 kg | |
3 ks | |
5 strúčikov | |
120 g | |
4 klasy | |
500 ml | |
20 g | |
5 g | |
100 ml | |
100 g | |
50 ml |
Postup:
- 1
Sušenú kukuricu na noc namočíme do studenej vody. Očistenú tekvicu nakrájame na 2 cm kocky. V kastróle zohrejeme olej a maslo, v ktorom opečieme mäso z každej strany. Preložíme do dostatočne hlbokého pekáča.
- 2
V kastróle osmažíme na drobné kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme tekvicu, chvíľu podusíme a pridáme k mäsu. Podlejeme vriacim vývarom. Pridáme namočenú kukuricu a rozštvrtené klasy kukurice, osolíme, pridáme kajenské korenie a limetkovú šťavu. Dusíme prikryté v rozohriatej rúre pri 180 °C asi hodinu.
- 3
Pri podávaní mäso rozkrojíme na štyri časti a rozdelíme tekvicovú omáčku s kukuricou.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-dusene-s-tekvicou-a-kukuricou-locro/64906-recept.html