Chačapuri fotorecept
Chačapuri fotorecept
Foto: vanilka111
Moja polovička rada ochutnáva rôzne kuchyne- turecké,ukrajinské,ruské... a teraz prišla na rad gruzínska. Mám vraj spraviť chačapuri. A keďže som to tu na vareche nenašla, vygúglila som a delím sa s Vami :-)
porcií
príprava
na 250 °C
Suroviny:
500 g | |
150 g | |
250 ml teplá | |
1,5 KL | |
1/2 kocky čerstvé | |
1/2 KL | |
plnka: | |
300 g alebo grécky syr | |
100 g | |
1 PL | |
na potretie a posypanie pred pečením: | |
1 ks | |
na potretie po upečení: | |
Postup:
- 1
Do misy nasypeme múku, soľ, rozmrvené droždie a s jogurtom rozšľahaným v teplej vode vypracujeme nelepivé vláčne chlebové cesto a necháme asi 20 minút vykysnúť (kým sa objem cesta nezdvojnásobí). Vykysnuté preložíme na dosku, trochu premiesime rukami
- 2
rozvaľkáme do kruhu
- 3
kým nám cesto kysne, pripravíme si náplň: obidva syry nastrúhame na hrubom struháku
- 4
Syr rovnomerne rozložíme doprostred kruhu a posypeme kôprom. Nesolíme,lebo syr je slaný až-až :-) Okraje cesta necháme voľné.. asi 5cm.
- 5
Okraje cesta postupne spájame ponad plnku,kým sa nám placka neuzatvorí
- 6
Rukami potom vytvarujeme placku do pôvodnej veľkosti. Prenesiem na plech a potrieme žĺtkom rozšľahaným v mlieku, posypeme sezamom a rascou.
- 7
Upečieme v rúre vyhriatej na 250 asi 15 minút do zlatohneda (ako chlieb). Hneď po upečení potrieme rozpusteným maslom. Pekne to potom zmäkne.
- 8
Podávame kým je ešte teplé,ale nestratí na kvalite ani keď sa ohreje o pár hodín v mikrovlnke. Môžeme zapíjať kyslým mliekom. My sme mali ayran.. čo je vlastne biely jogurt rozšľahaný v ľadovej vode s trochou soli. Dobrú chuť!
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/chacapuri-fotorecept/35001-recept.html