Balbacua
Balbacua
Balbacua , tiež hláskovaná ako balbakwa alebo balbakoa , je filipínsky hovädzí guláš vyrobený z hovädzieho mäsa, častí hovädzieho mäsa bohatých na kolagén ( volský chvost , koža a kĺby) a rôznych korenín varených niekoľko hodín, kým nie sú veľmi mäkké. Typicky sa podáva s bielou ryžou alebo misua či miki rezancami. Pochádza z Visayanských oblastí na ostrovoch Visayas a Mindanao .
Alternatívne názvy | Balbakwa, Balbakoa |
---|---|
Samozrejme | Hlavný chod |
Miesto pôvodu | Filipíny |
Región alebo štát | Visayas , Mindanao |
Teplota podávania | Horúce |
Hlavné zložky | Hovädzie mäso |
Etymológia:
Názov balbacua je odvodený od latinskoamerického jedla barbacoa (z ktorého pochádza aj anglické slovo „ grilovanie “), hoci ide o veľmi odlišné jedlá. Zatiaľ čo balbacua je hovädzí guláš, barbacoa je namiesto toho mäso pečené v jame . Jedlo bolo pravdepodobne pomenované Španielmi kvôli podobnosti dĺžky varenia a jemnosti mäsa.
Príprava:
Balbacua má množstvo variácií, pokiaľ ide o použité korenie a sekundárne prísady. Spoločným aspektom tohto jedla je však použitie častí hovädzieho mäsa bohatých na kolagén , vrátane hovädzieho chvosta , kože, kolien a iných chrupavkovitých hovädzích kusov okrem bežných kusov hovädzieho mäsa. Tie sa varia asi štyri až šesť hodín, kým mäso neodpadá od kostí a nie je veľmi jemné. Kolagén zo šupky a chrupaviek zahustí polievku do želatínovej konzistencie.
Bežne používané koreniny zahŕňajú cesnak, cibuľa, čierne alebo biele korenie, labuyo čili, zázvor alebo kurkuma , annatto ( achuete ) olej, badián ( sangke ), fermentovaná čierna fazuľa ( tausi ), bobkový list , kokosový ocot ( sukang tuba ), citrónová tráva ( tanglad ), rybacia omáčka ( patis ), pór alebo cibuľa , sójová omáčka alebo soľ, calamansi atď. Sekundárne prísady sú podobne variabilné, vrátane pechay , mletých arašidov , pečenej fazule , paradajok a banánov saba . Na základe ingrediencií bola balbacua niekedy opísaná ako kríženec medzi jedlami puchero a kare-kare
Balbacua sa zvyčajne podáva s bielou ryžou alebo s misua alebo miki rezancami (posledné varianty sa rozlišujú ako balbacua con misua a balbacua con miki ).
Zdroj: https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Balbacua?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc