Šampiňóny plnené modrým syrom a bylinkovým maslom
Šampiňóny plnené modrým syrom a bylinkovým maslom – výborné jedlo, ktorým ohúrite každú návštevu
Nedávno sme si v rámci spoznávania nových vecí (a veľkej syrovej akcie) v Metre kúpili britskú klasiku, syr Blue Stilton, ktorý Briti skromne nazývajú len kráľom syrov (je to syr s modrou plesňou). Rýchlo som k nemu aj vyhľadal nejaký recept, na ktorom by sme ho mohli vyskúšať.
Pomerne odpudivo vyzerajúci syr (ešte o ňom v budúcnosti niečo napíšem) v nás najprv vyvolal nedôveru, po jeho degustácií sme však porozumeli nadšeniu Britov k tejto delikatese. Syr bol výborný. Až tak dobrý, že nám bolo ľúto ho zavariť do jedla, radšej sme sa rozhodli pomaličky ho zjesť pri poháriku bieleho vína. Takže dnešný recept nemá nič spoločného s prvými dvoma odstavcami článku, kľudne ich môžete preskočiť .
Hanba, nehanba, plnené šampiňóny sme začali variť s náhradou Stiltonu, našou klasikou, Nivou (teraz sa asi všetci Briti mračia). Plnka pozostáva z mixu nivy, chleba, masla a byliniek. Toto jedlo je nielen rýchle, jednoduché a chutné, ale naviac aj výborne vyzerá. Veľmi sa preto hodí ako predjedlo, prípadne ako jednohubky, keď máte návštevu, ktorú chcete svojimi kulinárskymi schopnosťami ohúriť.
Suroviny:
- 85 g masla
- 5 šalotiek (prípadne jedna malá cibuľa)
- 150 gramov bieleho chleba
- 125 gramov Nivy (alebo iného syra s modrou plesňou)
- 1 lyžička sušenej šalvie
- 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- 300 gramov šampiňónových klobúčikov
Ako na to:
- Rúru zapnem na 170 stupňov
- Šampiňóny treba očistiť a odstrániť nožičky, aby sa klobúčiky dali naplniť (túto nezáživnú prácu sa mi podarilo delegovať na manželku s odôvodnením, že ako momentálny šéfkuchár sa musím venovať kreatívnej časti receptu, plnke)
- V panvici rozpustím maslo, pridám nadrobno nakrájanú cibuľu a pražím asi 3-4 minúty
- Chlieb, syr, koreniny a maslo s cibuľou mixérom postupne rozmixujem. Výsledkom by mala byť mierne hrudkovitá štruktúra plnky.
- Plnku natlačím do klobúčikov, ktoré umiestnim na pekáč.
- Hríby pečiem asi 35 minúť, kým nedostanú krásnu zlatistú farbu.
Hotovo, jednoduché, rýchle, krásne, chutné.
Zdroj: https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/zo-sveta/sampinony-plnene-modrym-syrom-a-bylinkovym-maslom-%E2%80%93-vyborne-jedlo-ktorym-ohurite-kazdu-navstevu/