Rizoto s jablkami morskými plodmi
Rizoto s jablkami morskými plodmi
Krevety a kalamáre v jednoduchom, ale chutnom rizote.
Rizoto s morskými plodmiZdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
100 gmrazené krevety
-
100 gkalamáre (mrazené krúžky, neobaľované)
-
200 gryža arborio
-
1 kscibuľa
-
1 strúčikcesnak
-
50 gmaslo
-
70 gstrúhaný parmezán
-
2 PLolivový olej
-
100 mlbiele víno
-
1.5 literrybací alebo zeleninový vývar
-
1 kslimetka (šťava)
-
1-2 jablká
-
podľa chutisoľ, mleté čierne korenie
Postup:
-
1
Kalamáre a krevety vložíme do sitka, prelejeme studenou vodou a necháme dobre rozmraziť a odkvapkať.
-
2
Vývar zahrejeme v hrnci a necháme prebublávať na miernom plameni.
-
3
V inom hrnci si rozpálime maslo, olivový olej (zhruba 2 PL), pridáme prelisovaný cesnak a v tuku vypražíme rozmrazené morské plody. Zhruba 3 až 4 minútky. Vytiahneme bokom, posolíme a necháme odpočívať.
-
4
Stiahneme plameň a vo výpeku orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku.
-
5
Keď je cibuľka mäkká, prisypeme ryžu, spolu restujeme pár minút a pemiešavame, aby sa ryža obalila v oleji. Následne podlejeme bielym vínom a pridáme tiež trošku čerstvo zomletého čierneho korenia.
-
6
Keď sa víno odparí, začneme postupne (po naberačkách) prilievať vývar. Občasne premiešavame a vždy keď sa vývar vsiakne, pridáme ďalšiu naberačku.
-
7
Keď je ryža takmer mäkká pridáme k nej vypražené krevety a kalamáre, podlejeme zvyškom vývaru, môžeme pridať nakrájané jablko a spoločne varíme, kým nebude ryža al dente.
-
8
Rizoto nakoniec ešte dochutíme soľou, limetkovou šťavou, parmezánom a lyžicou masla.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/8975/rizoto-s-morskymi-plodmi/
upravené: vape