Hráškové rizoto s kozím syrom
Neviem prečo, ale ako dieťaťu mi „čudne“ vyzerajúce (rozumej zelené) jedlá neviem prečo inponovali. Nebol som ako moji kamaráti, ktorí pri pohľade na špenát a čokoľvek iné zeleného charakteru, otáčali zrak. O to viac milujem jedlá, ktoré si v tejto farebnej kreácii pripravím sám. Rizoto, alebo jedlo, ktoré nemôže uraziť a rozhodne môže prekvapiť.
Ingrediencie potrebné na rizoto:
- 1 ks – stredne veľkej cibule (jemne nasekaná)
- 2 šálky – ryže arborio
- 3/4 šálky – bieleho vína
- 4 šálky – kuracieho, alebo zeleninového vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- muškátový oriešok (na strúhanie)
- 1 1/2 šálky – mladého hrášku
- 2 hrste – parmezánu
- 1 ks – limetka
- 50g – mäkkého kozieho syru
- 4 PL – masla
- olivový olej
- soľ
Postup:
1 Dajte si do malého hrnca uvariť mladý hrášok pokiaľ nezmäkne. Potom si na veľkej panvici rozohrejte trochu olivového oleja a 2 PL masla, pokiaľ sa maslo nerozpustí. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, trochu muškátového orieška a opečte do zlatova (cca 10 min.).
2 Pridajte ryžu do cibule a nastavte teplotu na strednú úroveň. Porestujte za stáleho miešania až do momentu, pokiaľ nezačne ryže vyzerať priesvitno. Prilejte trochu bieleho vína a za stáleho miešania prilievajte vývar až do momentu, pokiaľ sa vám ryža úplne neuvarí.
3 Po dokončení vypnite sporák a primiešajte do ryže rozmixovaný hrášok spolu, 2 hrste parmezánu a zvyšok masla. Dosolte a dochuťte korením podľa chuti. Nakoniec dozdobte s trochou kozieho syra, aby sa hneď pri podávaní trochu rozpustil.
Podávame s kyslými uhorkami, cviklou alebo miešaným zeleninovým šalátom
Zdroj: https://www.smoliak.sk/recept-hraskove-rizoto-s-kozim-syrom/
upravené: vape