Pečené morčacie prsia s medom a pomarančom
Pečené morčacie prsia s medom a pomarančom
Suroviny:
- 850 g morčacích pŕs vcelku
- morská soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- čerstvá šalvia, rozmarín alebo tymian
- 1 väčší pomaranč
- 2 lyžice medu
- 160 g masla
- 1 kg zemiakov
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme:
- zapekaciu misu alebo plech
Pečené morčacie prsia s medom a pomarančom
Umyté a osušené morčacie prsia ochutíme z oboch strán soľou a čiernym korením. Orestujeme ich na rozohriatej panvici na troche olivového oleja zo všetkých strán dozlatista.
Medzitým si z pomaranča odkrojíme kôru a nakrájame ho na hrubšie plátky.
Orestované morčacie prsia preložíme do zapekacej misy, poukladáme na ne lístky šalvie, rozmarínu alebo tymianu a plátky pomaranča. Podlejeme ich vodou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 45 minút. Po 20 minútach mäso vyberieme a potrieme medom. Pečieme ďalej ešte asi 25 – 30 minút. Počas pečenia polievame mäso výpekom.
Upečené morčacie prsia vyberieme z rúry a výpek prelejeme do kastrólika. Ochutíme ho soľou a korením. Keď výpek začne vrieť, pridáme 80 g masla a varíme, kým omáčka mierne nezhustne.
Varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou
Očistené, umyté zemiaky nakrájané na hranolčeky varíme v osolenej vode domäkka. Medzitým si v menšom kastróliku rozpustíme približne 80 g masla. Zemiaky scedíme, pridáme k nim nasekanú petržlenovú vňať a rozpustené maslo. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu varených zemiakov s maslom a petržlenovou vňaťou. Vedľa položíme 3 – 4 plátky upečených morčacích pŕs. Jedlo prelejeme pomarančovou omáčkou a ozdobíme upečenými plátkami pomaranča.
Zdroj: https://kuchynalidla.sk/recepty/pecene-morcacie-prsia-s-medom-a-pomarancom