Kačacie prsia s figovo--lieskovcovou plnkou a s pyré z červenej kapusty
12. 5. 2024
Kačacie prsia s figovo--lieskovcovou plnkou a s pyré z červenej kapusty
2 až 4 porcie, príprava 25 minút, opekanie a varenie 60 minút
Potrebujete:
- Na prsia a omáčku:
- 2 kusy kačacích pŕs
- 50 g sušených fíg
- 50 g lieskových orechov
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 až 300 ml suchého červeného vína
- 200 ml vývaru alebo vody
- maslo na zjemnenie omáčky
- med na dochutenie
- soľ, mleté čierne korenie
Na kapustu:
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 4 lyžice balzamového octu
- 1 stredne veľkú cibuľu nakrájaná na polmesiace
- 1 menšiu hlávku červenej kapusty nasekanej na malé kúsky
- soľ, mleté čierne korenie
Na lokše:
- 1,5 kg múčnych zemiakov
- 400 g hladkej múky
- trocha soli
POSTUP:
- Kožu na kačacích prsiach narežte do mriežky bez toho, aby ste zarezali do mäsa. Z boku vyrežte do mäsa hlboký otvor tak, aby ste ho úplne nerozrezali. Prsia zvnútra aj zvonku osoľte a okoreňte.
- Ak sú figy príliš suché, namočte ich na chvíľu do vriacej vody. Figy premiešajte s opraženými lieskovcami a pečte ich 13 minút na 160 °C. Rukami ich ošúpte.
- Nahrubo nasekanými figami a lieskovcami naplňte otvor v kačacích prsiach a zaistite ich špáradlami.
- Prsia položte kožou nadol na suchú stredne horúcu panvicu a opekajte na miernom plameni 12 až 18 minút podľa zafarbenia kože. Prsia prelievajte výpekom z nich. Potom prsia otočte a opekajte na druhej strane na miernom plameni asi 5 až 8 minút. Občas ich prelejte výpekom. Mäso môže byť vnútri stále mierne ružové.
- Prsia odložte na tanier, prebytočný tuk z panvice zlejte, na troche orestujte nahrubo nakrájanú cibuľu a cesnak. Prilejte víno, nechajte ho takmer celé zredukovať. Prilejte vývar alebo vodu, zredukujte varením na konzistenciu omáčky. Zjemnite hrudkou masla. Omáčku dochuťte medom a soľou. Sceďte a udržujte v teple.
- Pripravte kapustu: V hrnci s pevným dnom skaramelizujte kryštálový cukor a prelejte ho rovnakým množstvom octu. Nechajte karamel mierne rozpustiť a povoliť (karamel sa môže úplne roztopiť aj neskôr), do hrnca vhoďte cibuľu a po jej zmäknutí aj nakrájanú kapustu, soľ a mleté korenie.
- Premiešajte, plameň stíšte a prikrytú kapustu duste domäkka. Ku koncu hrniec odkryte, prebytočnú tekutinu nechajte odpariť a kapustu premiešajte s trochou odloženého výpeku z kačacích pŕs. Dochutiť môžete soľou, sladidlom (cukor, med) alebo octom. Ak chcete podávať ako pyré, všetku kapustu alebo jej časť rozmixujte v stolnom mixéri dokrémova. Ak treba, zrieďte ho vývarom alebo vodou.
- Chcete urobiť domáce lokše? Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke ošúpte, nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte soľ a múku (zhruba tretinu hmotnosti zemiakov), tak aby ste získali vláčne, dobre spracovateľné cesto, ktoré je stále trochu lepivé. Čím menej múky budú lokše obsahovať, tým budú jemnejšie. Cesto rozdeľte na 24 rovnakých dielov a postupne ich vyvaľkajte na tenké placky s priemerom 23 cm. Opekajte na suchej rozpálenej panvici a ukladajte potreté kačacím tukom alebo maslom na tanier. Z panvice utierajte pripálenú múku, lokše na tanieri udržujte prikryté napríklad papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou.
- Nakrájané kačacie prsia podávajte s kapustovým pyré, dusenou kapustou, vínovou omáčkou a lokšami.
Zdroj: https://dobrejedlo.pluska.sk/tipy/plnky-dodaju-masu-bohatu-chut-aromu-vam-otvoria-priestor-kreativite/3