Citrónovo-medové pečené kuracie stehná s bylinkami a jarnou zeleninou
24. 10. 2024
Citrónovo-medové pečené kuracie stehná s bylinkami a jarnou zeleninou
50 min
6 porcií
Tieto jemné kuracie stehná pečené s citrónmi, medom, bylinkami a premiešané s jarnou zeleninou udusenou na masle sú dokonalé. Veľmi jednoduché a chutné jedlo, ktoré dáš rýchlo dokopy. Tento ľahký recept si môžeš pripraviť v strede týždňa, ale rovnako aj v nedeľu na obed. Verím, že si ho zamiluješ rovnako ako moja rodina.
Potrebujeme:
1 citrón
1 väčšiu cibuľu
8 kuracích stehien
morskú/himalájsku soľ
čierne mleté korenie
2 lyžice olivového oleja
kôra z jedného citróna
4 vetvičky rozmarínu (môžeme použiť sušený, množstvo podľa chuti)
2 lyžičky čerstvých lístkov tymianu (môžeme použiť sušený, množstvo podľa chuti)
1 lyžicu medu
1 lyžicu masla
500 g zelenej špargle
1 menšiu cuketu
250 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
čerstvé bylinky na podávanie
Ako na to?
1
Rúru si zohrejeme na 200 ˚C.
2
Na dno pekáča dáme plátky citróna, na to cibuľu pokrájanú na mesiačiky a na vrch poukladáme kuracie stehná, dochutíme soľou, korením a pridáme olivový olej, citrónovú kôru, rozmarín a tymian, jemne premiešame, aby sa stehná rovnomerne obalili.
3
Pečieme 40-50 minút, kým koža nie je chrumkavá a zlatistá. Keď sú stehná upečené, polejeme ich medom a necháme 5 minút zapiecť.
4
Medzitým si pripravíme zeleninu. V panvici roztopíme maslo a pridáme na menšie kúsky nakrájanú špargľu, cuketu a hrášok, jemne osolíme. Dusíme na miernom ohni, kým nie sú zvnútra mäkké a zvonku ešte chrumkavé.
5
Upečené kuracie stehná podávame s jarnou zeleninu, polejeme šťavou. K tomu môžeme pridať šalát alebo ryžu, bulgur, quinou či kuskus.
TIP: Zeleninu si tiež môžeme uvariť vo vode či pripraviť na pare.