Líčka na tmavom pive s hrachovým pyré s medom,slivkami a malinami
Líčka na tmavom pive s hrachovým pyré s medom,slivkami a malinami
šéfkuchár Hotela FIS Jasná****, 29. januára 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny:
800 g | |
150 g | |
300 g | |
3 g | |
75 g | |
čerstvé (rozmarín, tymian) | |
(mleté čierne korenie, celé nové korenie, bobkový list) | |
1 kg (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb) | |
300 ml | |
400 g | |
150 g | |
300 g suchý žltý | |
25 g | |
Postup:
- 1
Líčka očistíme od hrubých blán a dôkladne umyjeme v studenej vode, osolíme a okoreníme z každej strany. Obalíme v hladkej múke a opečieme na horúcej masti. Opečené líčka vyberieme a odložíme nabok. Do masti vložíme nakrájanú cibuľu, 500 g koreňovej zeleniny a restujeme dotmava. Počas restovania osolíme a okoreníme, nakoniec pridáme pretlak a krátko restujeme, zalejeme pivom. Do takto pripraveného základu vložíme opečené líčka, tymian a 100 g sušených sliviek. Môžeme pridať kožu z údenej slaniny. Prikryjeme a pomaly dusíme asi 1,5 hodiny, občas podlejeme vodou.
- 2
Hrach dáme variť do osolenej vody, keď je uvarený, scedíme ho (trochu vody odložíme bokom), pridáme maslo a rozmixujeme dohladka. Ak by bola kaša hustá, pridáme vodu z hrachu. Krúpy urestujeme na masti. 500 g koreňovej zeleniny pokrájame na malé kocky a spolu s cibuľou opečieme, osolíme, okoreníme a zmiešame s krúpami. Zalejeme horúcou vodou a dusíme asi 25 minút.
- 3
Keď sú líčka udusené domäkka, vyberieme ich zo základu a uložíme na teplé miesto, zeleninový základ spolu s omáčkou rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou, korením. Odoberieme časť omáčky a vložíme do nej 50 g sušených sliviek, slivkového lekváru a maliny, ktoré krátko macerujeme.
- 4
Naspodok taniera nanesieme hrachové pyré, na ktoré navrstvíme zeleninové krúpy, líčka a prelejeme omáčkou, dozdobíme slivkami, nasekanou vňaťou a fritovanou cibuľkou.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/licka-na-tmavom-pive-s-hrachovym-pyre/73036-recept.html
upravené: vape