Bravčová panenka plnená hubovou praženicou
Bravčová panenka plnená hubovou praženicou
Vynikajúca pochúťka na slávnostný obec či večeru v kruhu rodiny.
Bravčová panenka plnená hubovou praženicou Zdroj: iStockphoto
Ingrediencie:
-
1 ksväčšia bravčová panenka
-
podľa chutisoľ, mleté čierne korenie
-
50 gslanina
-
1 ksmalá cibuľa
-
100 gčerstvé huby ( al. za hrsť sušených)
-
3 ksvajce
-
podľa chutisoľ, mleté čierne korenie
-
1 hrsťpetržlenová vňať
Postup:
-
1
Plnka: na panvici opečieme kocky slaniny do chrumkava. Ak treba (podľa prerastenosti slaniny) pridáme aj kvapku oleja.
-
2
Potom k slanine pridáme nasekanú cibuľu, pokrájané huby (ak používame sušené, na hodinu ich namočíme do horúcej vody, vyžmýkame a nasekáme) a restujeme zhruba 5 minút.
-
3
Nakoniec do panvice rozklepneme vajíčka a vymiešame suchšiu praženicu, ktorú ešte dochutíme soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
-
4
Plnku necháme vychladnúť a rúru rozohrejeme na 200°C .
-
5
Medzitým si z povrchu panenky odrežeme tukovú blanu, opatrene ju pozdĺžne narežeme (nie úplne!) a otvoríme ako knihu. Mäso zakryjeme fóliou a tĺčikom ho naklepeme po celej ploche na hrúbku jeden centimeter.
-
6
Do stredu mäsového plátu nanesieme hubovú praženicu, mäso zrolujeme do rolády a plnku na koncoch aj stredom zafixujeme vo vnútri špáradlami. Povrch rolky dobre osolíme a okoreníme.
-
7
Takto pripravenú panenku sprudka opečieme na troche oleja do zlato-hneda zo všetkých strán. Následne ju presunieme na pekáč a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C na 15 až 18 minút.
-
8
Plnenú panenku pokrájame na plátky a servírujeme s opekanými zemiakmi a čerstvou alebo nakladanou zeleninou.
Zdroj: https://recepty.aktuality.sk/recept/9445/bravcova-panenka-plnena-hubovou-prazenicou/