Bolonské špagety s parmezánom a bazalkou
Bolonské špagety
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. februára 2011
Foto: Petr Stádník
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
320 g | |
320 g, mleté | |
100 g | |
50 g | |
40 g | |
120 g | |
400 ml | |
40 g | |
60 ml | |
sušený | |
čerstvá |
Postup:
- 1
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode za občasného miešania al dente. Vodu scedíme a špagety premiešame s olivovým olejom. Najemno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler orestujeme na oleji do mäkka. Pridáme trošku cesnaku, necháme speniť a pridáme paradajkový pretlak a zľahka orestujeme. Pridáme hovädzie mäso a musíme dôkladne premiešať, aby v ragú neboli hrudky.
- 2
Pridáme biele víno, necháme zľahka odpariť a celé zalejeme paradajkovou omáčkou (dreňou, džúsom). Ochutíme cukrom, bylinkami, korením a osolíme. Varíme na miernom ohni aspoň 2 hodiny.
- 3
Nakoniec dochutíme ešte troškou cesnaku, korením a soľou. Špagety ohrejeme v sitku vo vriacej vode a odkvapkané zmiešame na panvici s ragú a nahrubo nasekanou bazalkou. Zľahka posypeme nastrúhaným parmezánom.
- 4
Náš tip: Stonkový zeler má oproti buľvovému zeleru malý, rozvetvený koreň, nevhodný na jedlo. Jeho stonky sa upravujú ako jemná zelenina.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/bolonske-spagety/13774-recept.html