Bolonské špagety s parmezánom a bazalkou
Bolonské špagety
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. februára 2011

Foto: Petr Stádník
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny:
| 320 g | |
| 320 g, mleté | |
| 100 g | |
| 50 g | |
| 40 g | |
| 120 g | |
| 400 ml | |
| 40 g | |
| 60 ml | |
| sušený | |
| čerstvá |
Postup:
- 1
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode za občasného miešania al dente. Vodu scedíme a špagety premiešame s olivovým olejom. Najemno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler orestujeme na oleji do mäkka. Pridáme trošku cesnaku, necháme speniť a pridáme paradajkový pretlak a zľahka orestujeme. Pridáme hovädzie mäso a musíme dôkladne premiešať, aby v ragú neboli hrudky.
- 2
Pridáme biele víno, necháme zľahka odpariť a celé zalejeme paradajkovou omáčkou (dreňou, džúsom). Ochutíme cukrom, bylinkami, korením a osolíme. Varíme na miernom ohni aspoň 2 hodiny.
- 3
Nakoniec dochutíme ešte troškou cesnaku, korením a soľou. Špagety ohrejeme v sitku vo vriacej vode a odkvapkané zmiešame na panvici s ragú a nahrubo nasekanou bazalkou. Zľahka posypeme nastrúhaným parmezánom.
- 4
Náš tip: Stonkový zeler má oproti buľvovému zeleru malý, rozvetvený koreň, nevhodný na jedlo. Jeho stonky sa upravujú ako jemná zelenina.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/bolonske-spagety/13774-recept.html