Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa fotorecept na spôsob barania kofta
Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa fotorecept
Foto: pusta
Ide o tradičný sedmohradský recept z viacerých druhov mletého mäsa, zvyčajne hovädzieho a jahňacieho mäsa, tieto sa obyčajne grilujú nad dreveným uhlím alebo opekajú na oleji. Bez Mititei sa nezaobíde žiadna slávnosť na voľnom priestore, má veľa obmien a kombinácií, odlišných od domu k domu v malých obmenách.
porcií
príprava
na 90 °C
Suroviny:
400 g (mleté) | |
400 g (mleté) | |
400 g (mleté) | |
podľa chuti | |
čerstvé (podľa chuti) | |
1/2 čl (sušená) | |
1 čl | |
100 ml (studená) | |
3 pl | |
3 veľké strúčiky |
Postup:
- 1
Každý druh mäsa som zomlela niekoľkokrát na kotúči s najmenšími otvormi, musí byť na jemno dôkladne zomleté, pridala som soľ,...
- 2
...čerstvo mleté čierne korenie, sóda bicarbonu a saturejku, saturejka je bylinka, ktorá priaznivo pôsobí na zažívací trakt a najmä proi nadúvaniu, sóda bicarbóna tiež pomáha pri tráviacich ťažkostiach a cesto z mäsa úžasne nakyprí a odľahčí.
- 3
Očistila som cesnak a ...
- 4
...prelisovala som ho k mäsu. Cesnaku môžete dať kľudne aj viac, len to prospeje chuti.
- 5
Priliala som ľadovú studenú vodu a...
- 6
..dôkladne som celé miesila rukami - asi 30 minút, kým sa všetko spojilo vo vláčne mäsové cesto, ktoré som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, najlepšie na noc, aby sa odležalo a prepojili všetky chute, ak sa ponáhľate, tak minimálne na doobedie musí byť v chladničke.
- 7
Z odležaného mäsa som tvarovala polejovanými rukami valčeky asi 10 cm dlhé o priemere asi 3 cm. Mäsové cesto dosť lepí, preto treba mať ruky naolejované, rovnako i tanier alebo podnos,na ktorý sa valčeky ukladajú.
- 8
Na rozohriatom oleji som ich opekala z každej strany pekne do hneda.
- 9
Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného chleba.
- 10
Mititei sú mimoriadne chutné, ľahučké, takmer nafúknuté valčeky z mäsa, ktoré úžasne voňajú po cesnaku a použitých koreninách,sú z chudého mäsa a sú ľahko stráviteľné, podávajú sa ako pohostenie návštevám , pri rôznych záhradných slávnostiach sa najmä grilujú nad dreveným uhlím, ale aj opekajú na oleji, konzumujú sa s chlebom a sezónnou zeleninou, je to veľmi obľúbená tradičná sedmohradská pochúťka. Podáva sa aj na spôsob meze. Je ideálne na čas grilovania v záhradách nad dreveným uhlím, preto pridávam recept.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk/recepty/sedmohradske-mititei-valceky-z-mleteho-masa-fotorecept/52354-recept.html