Žihľavové pesto
Pesto zo žihľavy? Spracuj žihľavu do lahodnej pochúťky!
Premeniť známu bylinku- žihľavu, pŕhľavu dvojdomú, (Urtica dioica), (kopřiva-cz) do chutných receptov nie je v našom regióne veľmi známy postup.
Žihľavu spracovávame v našej liečiteľskej praxi hlavne v podobe čaju, tinktúry či masti. Ale čo tak si vytvoriť napríklad žihľavové pesto?
Budeme potrebovať:
-
2 hrste čerstvej žihľavy
-
1/2 šálky olivového oleja
-
1/4 šálky vlašských alebo píniových orechov
-
2 strúčiky cesnaku
-
1/4 šálky strúhaného parmezánu
-
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
-
Keďže všetci vieme, ako nás žihľava dokáže popŕhliť, na to, aby sme ju spracovali ju musíme tepelne upraviť. Klasický postup je taký, že žihľavu vložíme na pár minút do vriacej vody a následne prudko schladíme v nádobe s ľadom. Tento postup však zanechá žihľavu pri jej ochutnaní "tvrdú". My upredsnotňujeme prípravu žihľavy na pare- pripravíme si veľký hrniec s vriacou vodou nad ktorý dáme deravé sitko so žihľavou. Stačia 3-4 minútky a žihľava je hotová pre ďalšie použitie,
-
Žihľavu vložíme do ľadového kúpeľa (miska s ľadom) alebo ju umyjeme studenou vodou. Následne ju vložíme do čistej utierky a odstránime prebytočnú vodu.
-
Do mixéra vložíme žihľavu, cesnak, orechy, olej parmezán a mixujeme
-
Keď získame jedmnú štruktúru, pesto je hotové!
Používame ho ako nátierku na chlebík ale napríklad aj na cestoviny. Môžeme si ho aj zmraziť.
Množstvo chutných receptov na spracovanie byliniek ťa naučím na mojich bylinkových kurzoch! Využi bylinky, ktoré rastú v tvojej blízkosti pre posilnenie zdravia a vybudovanie silnej imunity!
Zdroj: https://www.bylinkovaskola.sk/post/pesto-zo-zihlavy