Bio pražma so sicílskym citrusovým šalátom
Bio pražma so sicílskym citrusovým šalátom
fenikel, pomaranče, cibuľa, citrón, cesnak, čerstvá mäta a bazalka, bio pražma kráľovská, extra panenský olivový olej, olivy Leccino, čierne celé korenie, štvorfarebné celé korenie, granulovaná soľ, morská soľ, biele víno
2 bio Pražmy kráľovské
1 ks citrón
4 strúčiky cesnaku
za hrsť z mixu bazaliek
1 PL extra panenského olivového oleja
granulovaná kuchynská soľ
štvorfarebné celé korenie
1 dcl bieleho suchého vína
Sicílsky šalát:
2 veľké bio fenikle
2 pomaranče
1 veľká červená cibuľa
hrsť čerstvej mäty
100 g olív v slanom náleve
3 PL extra panenského olivového oleja
bio čierne korenie
jemná morská soľ
Očistené bio pražmy opláchneme pod tečúcou vodou z vonka aj zvnútra, do bruška pražmy vložíme cesnak, štvrtku ošúpaného citróna, bylinky, troška hrubozrnnej soli a pár guličiek korenia.
Položíme na plech (najlepšie keramický pekáč), podlejeme vínom alebo vodou, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme 35 - 40 min. v rúre na 180 °C.
Kým sa pražmy pečú, pripravíme si sicílsky šalát. Fenikel umyjeme, odkrojíme vrch s vňaťou (vňať nevyhadzujeme, použijeme ju do šalátu), prekrojíme pozdĺžne na polovicu a krájame na tenké polmesiačiky. Pomaranč ošúpeme, aj bielu časť šupky a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu nakrájame tiež na plátky, premiešame spolu v miske s pomarančom a feniklom. Pridáme odkvapkané olivy (môžete použiť s kôstkou aj bez kôstky, ako vám vyhovuje, ja používam s kôstkou), extra panenský olivový olej, soľ, rozdrvené korenie z mažiarika a premiešame lyžicou.
Na záver ozdobíme vňaťou z fenikla a lístkami mäty.
Zdroj: https://www.yeme.sk/kulinarod/recepty/39/bio-prazma-so-sicilskym-citrusovym-salatom